Teori for gaster i fritidsfartøjer


Lektion nr.1003

Lidt om kommunikation ombord.

En gast skal efterkomme skipperens ordrer, og skal ved tydeligt svar tilkendegive, at han har forstået disse.

Besætningen i fritidsskibet er som et orkester, hvor skipperen er dirigenten. Hvis bare et enkelt orkestermedlem ikke følger taktstokken og spiller sin helt egen melodi, går det hele i fisk. For orkesteret betyder det bare, at det hele lyder af pommeren til, men på havet kan en "solo-spiller" få uhyggelige konsekvenser for mennesker, materiel og miljø. Derfor skal du holde dig langt væk fra jobbet som gast på dækket, hvis du ikke kan følge en instruks eller ordre, uden vrøvl og kommentarer.

Selvfølgelig skal besætningen søge indflydelse, og bidrage til forbedring af rutinerne ombord, men gode ideer og konstruktiv kritik skal ikke fremføres mens orkesteret spiller. Denne dialog tager du med skipperen, når der er fred og ro. Gode skippere afslutter altid sejlturen med at samle besætningen til en samtale om forløbet: Hvad gik godt - hvad gik skidt - hvad kan vi lære?.

Og så taler vi til hinanden med respekt, klart og tydeligt.


Løs opgaven for at komme videre.

Du er ude at sejle med en skipper, som du kender godt fra sejlklubben. På et tidspunkt vil I ankre op, men der går kludder i ankerkæden. Skipper bliver rød i hovedet og bander stærkt. Han er vist nervøs for, at skibet driver ind på land, men hans råben og skrigen giver en dårlig stemning, og får nervøsiteten til at sprede sig til besætningen. Hvad gør du?

1) Følger skipperens anvisninger, prøver at lette stemningen med et smil, og venter med at drøfte situationen til skibet er i havn.

2) Råber og skriger at du fandme kaster både anker og kæde overbord, hvis han ikke tager sig sammen.

3) Forlanger at komme i land omgående

Skriv til redaktionen
Hvis du har et forslag til forbedring af denne lektions udformning eller indhold, hvis du finder en tastefejl, eller har en kommentar, hører vi gerne fra dig på mail. Husk at oplyse lektionens nr. som står på siden.
Skriv til: redaktionen@duelighed.dk