Teori for gaster i fritidsfartøjer


Lektion nr.1002

Vælg din skipper med omhu.

Sørg for, at din skipper har speedbådsbevis, duelighedsbevis i sejlads, eller højere uddannelse og
erfaring, svarende til det fartøj i skal sejle med, og til det farvand og vejr i vil udfordre.

Lad være med, at sejle med en beruset skipper eller besætning. Alt for mange ulykker til søs, kan relateres til fuldskab. Hvis du i løbet af sejlturen bliver utryg ved skipperens dømmekraft, skal du forlange at blive sat af ved den nærmeste bro eller havn.

Du skal finde en skipper, som kan forklare arbejdsopgaverne ombord på flere måder, og ikke bare udsender kommandoer, men sikrer sig at du forstår hvorfor, og hvordan. Dette skal forklares inden manøvren starter. F.eks. går det ikke at standse op og forklare, når man er midt i en tillægning og fortøjning. Mange sejlere har måbende været tilskuere til at en skipper erklærer gasten idiot, mens gasten gør sit bedste. Ofte er årsagen til at f.eks. en fortøjning gik helt skævt, at skipper ikke har forklaret sig ordentligt inden manøvren, men har satset på at gasten har telepatiske evner. At forklare en opgave på forhånd, giver også gasten mulighed for at stille spørgsmål.


Løs opgaven for at komme videre.

Du er ude at sejle med en uerfaren besætning, og en skipper som du ikke kender særlig godt. Ude på åbent hav drikker skipper en hel flaske Captain Morgan Rom, og da vejrmeldingen varsler meget dårligt vejr, siger han snøvlende at "det kan vi da sagtens klare".
Hvad gør du?

1) Drikker en flaske rom selv

2) Går på køjen

3) Forlanger at komme i land omgående

Skriv til redaktionen
Hvis du har et forslag til forbedring af denne lektions udformning eller indhold, hvis du finder en tastefejl, eller har en kommentar, hører vi gerne fra dig på mail. Husk at oplyse lektionens nr. som står på siden.
Skriv til: redaktionen@duelighed.dk